تقدیر فرماندار مشهدمقدس از مدیریت تأمین کالا‌های اساسی در فروشگاه‌های شهرما خدمات‌رسانی شهرداری مشهد در ۳ حوزه خدمات‌شهری، فرهنگی و حمل‌ونقل در اربعین ۱۴۰۴ تأکید قلندرشریف بر استفاده تخصصی از نیروها و عملیاتی‌شدن برنامه‌ها در جهت تأمین منابع شهرداری مشهد قاضی‌زاده هاشمی: بهسازی و تعریض جاده میامی در تابستان شروع خواهد شد شهردار مشهد مقدس: لندفیل مهندسی-بهداشتی دفع زباله‌های بیمارستانی، استانداردترین مرکز در کشور و منطقه است + فیلم بهره‌برداری از سه کارخانه در حوزه پسماند تا پایان دوره ششم شورای اسلامی شهر مشهد احمد الشرع: سوریه از جنگ نمی‌ترسد و آماده جنگیدن است | تجزیه کشور را نمی‌پذیریم بهره‌برداری از سالن ورزشی چندمنظوره شهید زاهدی در مشهد | لندفیل مهندسی-بهداشتی دفع زباله‌های بیمارستانی به بهره‌برداری رسید نخستین تیزر فیلم‌ «زن و بچه» با بازی پریناز ایزدیار و پیمان معادی + فیلم هشدار سخنگوی شورای اسلامی شهر مشهد درباره ۱۶۹ ساختمان ناایمن رئیس کمیسیون خدمات شهری شورای شهر مشهد مقدس: افتتاح سالن چندمنظوره «شهید زاهدی»، گامی به سوی توسعه ورزشی در روستا‌های محور مشهد-میامی است برگزاری اردوی تیم ملی فلوره در مشهد مقدس مراسم نکوداشت روز شهرداری‌ها و دهیاری‌ها در مشهد برگزار شد (۲۵ تیرماه ۱۴۰۴) پیشنهاد ارائه طرحی درخصوص احداث نخستین دهکده گردشگری ویژه دهیاری‌های کشور ادامه فعالیت عمرانی خط ۳ مترو مشهد، با وجود کمبود منابع مالی رئیس شورای اسلامی شهر مشهد: دولت باید اختیارات لازم را به مدیران محلی واگذار کند شهردار مشهد مقدس خبر داد: افتتاح مجموعه ورزشی به همراه لندفیل مهندسی بهداشتی ویژه دفع پسماند‌های بیمارستانی امکان استفاده نوجوانان ۱۵ساله مشهدی از دوچرخه‌های بایدو فراهم شد تأکید فرماندار مشهد بر ایمن‌سازی ساختمان‌های ناایمن آلودگی هوای کلانشهر مشهد، برای دومین روز پیاپی (۲۵ تیر ۱۴۰۴) علیزاده: انتظار داریم شهرداری مشهد با قوت بیشتری در تامین منابع مالی پروژه‌های شهری عمل کند
سرخط خبرها

گفت‌و‌گو با جواد چشمه‌نور، از شاهدان عینی حادثه ۱۰ دی ماه ۱۳۵۷ | جنایت تاریخی شاه

  • کد خبر: ۳۰۷۹۴۳
  • ۱۰ دی ۱۴۰۳ - ۱۰:۵۵
گفت‌و‌گو با جواد چشمه‌نور، از شاهدان عینی حادثه ۱۰ دی ماه ۱۳۵۷ | جنایت تاریخی شاه
جواد چشمه‌نور یکی از مبارزان انقلابی مشهد است که حوادث دی‌ماه‌ ۱۳۵۷ مشهد را از نزدیک دیده و در شلوغی‌ها و درگیری‌های ۹ و ۱۰ دی نیز حضور داشته است.
مریم دهقان
خبرنگار مریم دهقان

به گزارش شهرآرانیوز؛ جواد چشمه‌نور یکی از مبارزان انقلابی مشهد است که حوادث دی‌ماه‌۱۳۵۷ مشهد را از نزدیک دیده و در شلوغی‌ها و درگیری‌های ۹ و ۱۰ دی نیز حضور داشته است؛ ۱۰‌دی، روزی که در آن کشتاری صورت گرفت که مثلش را در هیچ‌جای دیگر ندیده بود.

گروه دانشجویی ستاره اسلام

سابقه چشمه‌نور در فعالیت‌های سیاسی و مبارزات انقلابی به سال‌۱۳۵۲ برمی‌گردد؛ آن زمان که مدت زیادی از تشکیل گروه «ستاره اسلام» به رهبری [شهید]مهدی‌فرودی نگذشته بود و او و چند دانشجوی فعال سیاسی دیگر، پابند این جمع شد‌ند؛ جوان‌هایی که چند‌نفرشان هم شهید شده‌اند. چشمه‌نور می‌گوید: «من در مقطع دبیرستان پا به گروه ستاره اسلام گذاشتم.

از همان زمان فعالیت‌ها ادامه داشت تا رسید به دی‌ماه‌۱۳۵۷ که جوانی ۲۵ساله بودم. من و بسیاری از دانشجو‌ها و مردم انقلابی آن روزها، در مسجد امام‌حسن‌مجتبی (ع) و مسجد کرامت پای درس آیت‌ا... خامنه‌ای و دیگر اساتید و رهبران مبارز انقلابی می‌نشستیم و با هدایت و رهبری آنها در راهپیمایی‌های زیادی شرکت می‌کردیم. بخشی از کار‌گروه ما نیز هدایت مردم در مسیر‌های راهپیمایی بود تا بدانند از کجا شروع کنند و تا کجا ادامه دهند و چه شعار‌هایی بدهند.»

ترس مردم از یکدیگر

چشمه‌نور معتقد است که «حادثه ۱۰دی در مشهد یک‌باره شکل نگرفته و شجاعت‌های مقطعی عده‌ای به رهبری آیت‌ا... خامنه‌ای منجر به این واقعه عظیم شده است.» او تعریف می‌کند که «ساواک به‌قدری در دل مردم رعب و وحشت ایجاد کرده بود که اعضای یک خانواده از هم می‌ترسیدند و به یکدیگر اعتماد نداشتند.

همسایه از همسایه و فامیل از فامیل می‌ترسید که مبادا یکی نفوذی باشد و او را لو بدهد. اگر مردم در خیابان گروهی را می‌دیدند که علیه شاه و رژیم وقت شعار می‌دادند، از آنها فرار می‌کردند، مبادا آسیبی به آنها برسد؛ بااین‌حال گهگاهی گروه‌های ۱۰ تا ۱۵‌نفره شروع به شعاردادن می‌کردند. کم‌کم آن گروه‌های کوچک، بزرگ و بزرگ‌تر شدند تا رسید به جمعیت عظیمی در روز‌های ۹ و ۱۰ دی‌ماه ۱۳۵۷.»

جنایت تاریخی شاه

پا‌های یک زن زیر تانک

آن روز‌ها انگار پیش چشم چشمه‌نور است؛ می‌گوید: «عصر هشتم دی، آیت‌ا... خامنه‌ای در مسجد گوهرشاد سخنرانی داشتند و مردم را به شرکت در تظاهرات دعوت کردند. قرار شد فردای آن روز مردم از چهارراه شهدا، به‌طرف فلکه آب و فلکه برق بروند و بعد از آن به سمت چهارراه لشکر و استانداری حرکت کنند.

یادم می‌آید سیل جمعیت به‌قدری زیاد بود که از تاسوعا و عاشورای آن سال هم بیشتر بود. افراد شاخص انقلابی، رهبران و علمای بزرگی مانند آیت‌ا... خامنه‌ای، آیت‌ا... طبسی و آیت‌ا... هاشمی‌نژاد در این راهپیمایی حضور داشتند که بیشتر از پنج ساعت طول کشید. بعضی مردم با قربانی‌کردن گاو جلوی جمعیت، از این حرکت استقبال کردند. 

جلوی استانداری، مردم با گمان پیوستن ارتشی‌ها به نیرو‌های انقلابی، گل و شیرینی پخش می‌کردند تا اینکه چند جیپ ارتشی از سوی دیدگاه لشکر و تعدادی دیگر از سمت میدان تقی‌آباد به سمت مردم آمدند. جمعیت به‌قدری زیاد بود که ما نتوانستیم وارد استانداری شویم و بعد صدای تیراندازی شنیده شد. تانک‌ها به جلو و عقب حرکت می‌کردند تا مردم را بترسانند و پراکنده کنند. جمعیت خانم‌های شرکت‌کننده در این روز هم نسبت به روز‌های قبل پررنگ‌تر بود. 

در همان میان دیدم خانم جوانی که حدودا ۲۵ساله بود روی زمین افتاد و تانک از روی پاهایش رد شد. من و چند نفر از دوستانم که این صحنه را دیدیم، سریع برای کمک به سمت آن خانم که نامش مبینه‌سالاری بود دویدیم. پاهایش به‌قدری ورم‌کرده بود که نمی‌توانست خود را تکان بدهد.

به هر زحمتی بود یک پیکان جور کردیم و آن خانم را به بیمارستان رساندیم، ولی متأسفانه زنده نماند و شهید شد. علاوه بر شهیده سالاری، بسیاری زن‌های دیگر در همان روز ۹‌دی به شهادت رسیدند که نامشان در لیست شهدا بود ولی بعد‌ها در بنیاد شهید ثبت نشد.»

کودک و زن و مرد زیر رگبار گلوله

او می‌گوید: ارتش و رژیم گویی بعد از حادثه ۹‌دی، اختیار از دست داده بود، چون فردای آن روز، با تانک به جان مردم افتاد؛ برایش کودک، دختر، پسر، زن و مرد هم فرقی نداشت. هر که را سر راهش بود، به گلوله می‌بست. حتی زنان و مردانی که در صف نانوایی بودند و داشتند زندگی‌شان را می‌کردند نیز از این حملات در امان نبودند. انگار گرگی زخمی برای تلافی به شهر آمده بود.

تانک‌های ارتش ۱۰‌دی‌ماه ۱۳۵۷ از پادگان ارتش بیرون آمدند و ازدم، همه را تیرباران کردند. مردم می‌خواستند پایگاه نیروی پایداری را در چهارراه نادری تصرف کنند که ارتش با یک گروه جدید به آنجا آمد و مردم را مجددا به رگبار بست و عده زیادی را هم بازداشت و زندانی کرد.

چشمه‌نور اینها را می‌گوید، اما وقتی بنا می‌شود منحصربه‌فردترین چیزی را که در روز‌های دی ۱۳۵۷ دیده است، تعریف کند، می‌گوید:، اما آنچه از آن دوران به‌خوبی در ذهنم مانده، حضور اقشار مختلف مردم در تظاهرات است که از جمله آنها، اقشار ضعیف جامعه بودند که پای این انقلاب ایستادند و جان دادند. امیدوارم نسل امروز نیز این تاریخ را بخواند و بداند چه بر سر شهر و کشورش آمده است.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->